5 Mart 2010 Cuma

ŞIHIL MAHŞİ


Kabak dolmasının Kilis yöresine ait yapılış şekli.Diger kabak dolmalarından farkını okuyunca anlayacaksınız.Aslında bu yemek Kilis de taze acur ile içine sarı leblebi katılarak yapılır ama ben kabakla ve içine leblebi kullanmadan yaptım.Kilis,Suriye sınırına çok yakın oldugu için yemeklerin belki de birçogu bu kültüre aittir.Ve o yüzden yemekleri size degişik gelebilir.

Malzemeler:
  • 1 kg küçük kabak
  • 150 gr. kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • bir miktar maydanoz
  • tuz,karabiber
  • 1 kahve fincanı sarı leblebi(istege baglı)

Kıymayı, küçük dogranmış soğan ile birlikte kavurun.Kavrulan kıymanın içine salça ekleyin ve kavurmaya devam edin.Sonra içine yemeklik dogranmış domatesi ve küp küp dogranmış biberleri ekleyerek çok az pişirin.Tuz, karabiber, leblebi ve kıyılmış maydanozu ekleyip altını kapatın.Kabakların kabuklarını incecik soyun.(incecik soyulması önemli aslında ben kabagı alacalı olarak soyuyorum öyle de güzel oluyor)İçlerini oyarak boşaltın.Bir tavaya çok az sıvı yağ koyun ve kabakları kızartın.Kızaran kabakları bir peçetenin üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.Soguyan kıymalı içi kabakların içine doldurun.Şıhıl Mahşi de pirinç olmadıgı için kabakları aldıgı kadar iç ile doldurun.Bir tencereye kabakları dik olarak dizin.2 Su bardağı kadar su ekleyip, su kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynayınca altını kısıp 20-25 dk. kadar pişirin.

Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.