4 Mart 2010 Perşembe

FASULYE DİBLE

Giresun yöresine ait bir yemekmiş dible.İlk kez ögrencilik yılllarımda Giresunlu bir arkadaşım yapmıştı bana dibleyi.Çok severek yemiştim çünkü tadı tanıdık gelmişti bana annem de bunun bulgurlusunu yapardı biz küçükken.Ama adı fasulyeli bulgur pilavıydı.Geçen gün bana dible yapan arkadaşım beni dügününe davet etmek için mesaj çekmiş canım benim evleniyormuş.Onun mesajını görünce aklıma okul yılları ve dogal olarak da dible geldi.Bir deneyeyim bakalım dedim.
Malzemeler:
  • 300 gr. taze fasulye
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 su bardagı pilavlık pirinç
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • 2 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 1,5 su bardagı sıcak su
  • tuz

Pirinç tuzlu sıcak suda yaklaşık 30 dakika bekletilir.Fasulyeler yıkanır ve uçları alınır ve yarım santim kalınlıgında dogranır.Tavaya 1 yemek kaşıgı sıvıyag alınır ve yemeklik dogranmış sogan eklenerek hafif pembeleşene kadar kavrulur.Sonra dogramış oldugumuz fasulyeler eklenir ve tuzu ilave edilir.Hiç su eklemeden agır ateşte pişmeye bırakılır.(Ama ben fasulyenin pişmesinin uzun sürecegini düşünerek az su ekledim.)Pirinçler yıkanır ve 1 yemek kaşıgı sıvıyagla beraber tencereye alınır.Ve bir miktar agır ateşte kavrulur.Sonra 1,5 su bardagı sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır.Pişince fasulyeler eklenir ve bir kere havalandırılarak karıştırılır.Üzerine de 2 yemek kaşıgı tereyag eritilerek gezdirilir.Ve 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabagına alınır.

Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.