5 Mart 2010 Cuma

KIYMALI YAGLAMA(ŞEBİT)-KAYSERİ

Bu aralar yöresel tariflerle çok haşır neşir oldum.Türkiyemiz öyle güzel bir yemek kültürüne sahip ki her yörede muhteşem tatlar var.Gönlümden hepsini denemek ve sizlere sunmak geçiyor.Tabiiki yapabildigim kadarıyla.İşte yöresel tariflerden biri şebit Kayseri yöresine ait bir tarif.Yine ablam yapmıştı ve bende tadına bakma imkanı bulmuştum.İyiki de bakmışım eve gelir gelmez denemek ve bizimkilere tattırmak için fırsat kolluyordum.Ve nihayet muradıma erdim.İşte tarif:
Hamur malzemeleri:
  • Bir paket kuru maya
  • tuz,tozşeker
  • Ilık su
  • 3 su bardagı un

Üst malzemesi:

  • 300 gr. kıyma
  • sıvıyag
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaışı biber salçası
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • 2 adet yeşil biber
  • 1-2 adet domates
  • maydanoz
  • tuz,pulbiber,karabiber
  • yarım çay bardagı su(eger domatesler sulu ise suya gerek yok.)

Hamuru için gerekli malzemeleri çukurca bir kaba alın ve kıvamını alıncaya kadar yogurun.Yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak.Hamurun üzerini örtüp 1-2 saat kadar dinlendirin.

İçi için soganları ufak dograyıp sıvıyagda pembeleştirin.Sonra kıymatı ekleyip kıyma suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin.İçine ince kıyılmış biberleri,kabugu soyulup rendelenmiş domatesi ve salçaları ekleyerek 5 dakika pişirmeye bırakın.Baharatlarını,maydanozunu ve suyunu ekleyerek biraz daha pişirmeye bırakın.

Dinlendirdiginiz hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparın ve merdane ile unlu zeminde ince bir şekilde açın.Teflon tavada alt üst ederk pişirin.Pişen hamurların üstüne kıymalı harçtan sürün ve bu işleme hamur ve harç bitene kadar devam edin.Sonrada dilediginiz gibi dilimleyin ve sarmısaklı yogurla servis edin.Sarmısaklı yogurda batırarak yemesi çok zevkli oluyor.

Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.