4 Mart 2010 Perşembe

PİDE

Hiç alışık olmadığımız bir zaman diliminde Ramazan geliverdi.Okullar kapalı,herkes tatilde,hava sıcak..Tam bir yaz Ramazanı.Hangi mevsim olursa olsun Ramazanın ayrı bir güzelliği,ayrı bir bereketi var.Bugün Kültür Aşı programını izlerken,Mısır çarşısını gösteriyordu,birden canım orada olmak istedi.Sagolsun zarif eşim beni kırmadı ve birlikte Eminönüne gittik,bir kez daha farkettim Ramazan İstanbulun eski semtlerinde başka güzel..Orada tam olarak bu ayın farkını hissediyorsunuz.İnsanların telaşlı bir şekilde alışveriş yapması,iftara doğru koşturanların artması..Mısır çarşısındaki inanılmaz hareketlilik.İftar çadırında nerdeyse km.lerce uzayan kuyruk.Tam iftar saati, Tahmis sokağından pastırma almaya çalışırken gördüğüm manzara çok hoştu,bütün esnaf kendine göre bir sofra hazırlamış,oruç açmaya hazırlanıyordu ve oradan geçenlerle sofralarını paylaşmaya hazırdılar.Yeni caminin önünde sıcak pide ve pastırma ile şahane bir iftar yaptık.Bizim gibi bu şekilde iftar eden birsürü kişi daha vardı.Yaşadığımız şehirde bir turist gibi dolaşmak gerçekten çok güzeldi.Hepinize tavsiye ederim.
Gelelim bu Ramazanın ilk tarifine..Bu yaz Karadanize yaptığım geziden sonra uzun süredir aynı şekilde yaptığım pideyi biraz daha farklı yapmayı düşünüyorum artık,ama bu pide geziden önce yapıldı.Sevgili Seda,Özlem,Oya,Burcu ve Şükranın olduğu çok güzel bir sofrada yer alıyordu.Bu nedenle tarif benim artık klasikleşen pide tarifim.
Malzemeler
1 bardak su
1 bardak süt
1/2 bardak sıvıyağ
1 küçük paket maya
aldığı kadar un
tuz,şeker
İçi için:
300 gr.kadar kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
ya da 1/2 kutu Tamek doğranmış domates
3 adet sivri biber
maydanoz,tuz,karabiber,pulbiber
Hamur malzemeleri karıştırılarak aldığı kadar un eklenir.Yumuşak bir hamur yapılır.Ben ekmek makinesinin hamur bölümünde yapıyorum.Mayalanmaya bırakılır.
Soganlar ve diğer malzemeler ince doğranarak kıyma ile karıştırılır.Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak inceltilir.İç malzemesi konarak kapatılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında güzelce pişirilir.
AFİYET OLSUN...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.