4 Mart 2010 Perşembe

KÖRLEŞME - ELIAS CANETTI


Klasik bir başucu kitabı benim için kaç kez okudum daha tam anlayamadım. Öyle Metro dolmuşta otobüste okunacak bir kitap değil. Oturup üzerinde düşünülesi hatta her okuyuşta yeni şeyler keşfedilen bir kitap. Therese nin mavi eteği sadece etek değil anlamları var. Düşünce ile gerçek dünya arasında sürekli bir savaş var. Sonuçta gerçeği sorgulamaya başlıyorsunuz. Ama fazla dalmayın çıkışı bulmak bazen zor oluyor.

1. Dünya Savaşı ile 2. Dünya Savaşı arasındaki dönemde, Almanya'nın ilk dünya savasşının yenilgisini üzerinden atamadığı ve yenilgi psikolojisinin faşizme önayak olduğu bir dönemi, bu dönemde faşizme taban olacak sıradan insanları tüm çıplaklığıyla anlatır.

Kitabın anti-kahramanı, bir filolog olan Kien'in tüm tutkusu kitapları ve bilimdir. Tüm dünyası 25 bin kitap içeren evinden ibaret olan Kien kendini dış dünyadan soyutlamış, kendinden başka herkesi değersiz, cahil, küçük gören kibirli ve bencil aydın.


Kitap üç bölüm:
Dünyasız Bir Kafa : Evinde dışarı adım atmayan kitapları ve bilimi ile yaşayan Kien'in ev içindeki hayatını anlatan bu bölümde, hizmetçisi Therese'ye, kitaplarına gösterdiğine inandığı yakın ilgiden dolayı yakınlaşması ve evlenmesi anlatılır. Bölüme verilen isimden anlaşılacağı gibi, Kien'in kafasında oluşturduğu, dış dünyadan tamemen bağımsız iç dünyasında yaşar. Bu bölümde, bu dünyasız kafa tüm açıklığıyla ortaya serilir.


Kafasız Bir Dünya : İkinci bölümde, evinden dışarı hiç çıkmamış, insanlarla ilişki kurmayı bilinçli olarak reddetmiş Kien, eski hizmetçisi, yeni karısı Therese tarafında sokağa atılır ve daha önce tanımadığı bir dünyaya zorunlu bir adım atar. Küçük gördüğü, değersiz bulduğu insanların elinde oyuncak olması, oradan oraya savrulması anlatılır bu bölümde. Bu dünya, rasyonaliteden uzak, kafasız bir dünyadır.


Kafadaki Dünya : Bu bölümde, tüm yaşadıklarından sonra kafasında oluşturduğu yeni dünyanın delilik sınırlarına getirdiği Kien'in trajik sonu anlatılır.


Keyifli okumalar diliyorum....

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.