5 Mart 2010 Cuma

KAYMAKLI TATLI

Bu tatlı tarifi çok uzun süredir defterim de kayıtlıydı.Hep yapmayı istiyordum ama bir türlü kısmet olmamıştı.En sonunda denemeye karar verdim.İyi ki de karar vermişim muhteşem bir tat bence.Bu tarifi aintabsofrasi arkadaşımdan aldım babası yaparmış bu tatlıyı. Yarı Antepli saydıgım için kendimi hem yerken hem de bakarken çok büyük keyif aldım.
Malzemeler:
  • 3 adet hazır yufka
  • 1,5 su bardagı süt
  • 3 yemek kaşıgı irmik
  • 150 gr.fıstık içi(ama evde olmadıgı için ben fındık kullandım.)
  • 75 gr.tereyag
  • sıvıyag(tepsiyi yaglamak için)

Şerbeti için:

  • 2,5 su bardagı şeker
  • 1,5 su bardagı su
  • yarım limon suyu

Öncelikle 3 adet yufkanızı tepsinizin boyuna göre ölçerek yuvaklak olarak kesin. Süt ve irmiği bir tavaya koyup ocağa alın, biraz karıştırarak katılaşana kadar pişirin. Soğumaya bırakın.Sogudugunda katılaşacaktır üzerine süt ekleyerek açabilirsiniz.Tereyağını bir tavada eritin.Tepsinin altını sıvıyağ ile yağlayın(yanacağı için tereyağı kullanılmıyormuş).Tepsiye dizeceğiniz yufkaları, altına ve üstüne tüm yuvarlak parçalar gelecek şekilde ve yufka katlarının aralarına eritilmiş tereyağı dökerek artan parçaları da degerlendirmek amacıyla aralarına serpiştirerek diziyoruz.Yufkalı katların ortasına gelindiğinde önce hazırlanıp soğutulan irmikli kaymağı eşit olarak yayıyoruz onun üzerine de toz fıstığı(veya fındıgı) serpiyoruz.(Eğer ocakta pişiriyorsanız üstüne birşey sürmenize gerek yok)alt taraf piştikten sonra aynı büyüklükteki ikinci tepsinizi de sıvıyağla yağlayın ve buna geçirip diğer tarafı da kızarana kadar pişirin. Tatlıyı dilimleyin.Ama fırında pişirecekseniz eğer kurumaması için üzerine de bir fırça veya kaşıkla sıvıyağ sürmelisiniz.(Fırında pişirmeden önce tatlıyı dilimlemelisiniz).Piştiği sırada şerbini hazırlayın. Şekeri bir tencereye alıp üzerine suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk kaynatın.Hem tatlı hem şerbet sıcakken şerbeti tatlının üstüne dökün ve dilimleyin.

Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.