4 Mart 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Kimilerinizin dediği gibi bu yemeğe dolma diyemeyeceğim, adım gibi eminim, kendi ellerimle sardım çünkü!
Tamam bu yemeği yapmak kolay değil, ama gözünüzde de büyütmeyin. Hadi diyelim büyüttünüz, becerikli bir iki arkadaşınızı veya komşunuzu çağırın. Önden bir kek yapın, yanında da çay. Oooh sohbet sırasında koca tencere sarma hazır bile. Hatta bir kaç evin sarmasını bile arada çıkarabilirsiniz.

Yardımcı bulamadınız mı, o zaman televizyon karşısındaki masa veya sehpaya düzeneğinizi hazırlayın. Artık Yaprak Dökümü mü, Ezel mi veya benim gibi Dexter mı olur, neyi izlersiniz bilemem. Ama yine hiç anlamadan sarmaları yapıvereceksiniz.
İç Malzeme:
200 gr yani 3 kahve fincanı pirinç,
7 orta boy kuru soğan,
3/4 su bardağı zeytinyağı,
1/2 su bardağı domates rendesi veya 1/2 kahve fincanı domates salçası,
1 yemek kaşığı çam fıstığı,
1 yemek kaşığı kuş üzümü,
1/2 demet nane veya 1 yemek kaşığı kuru nane,
1/2 demet dereotu,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1/2 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 kahve kaşığı yenibahar,
1 silme yemek kaşığı tuz

Sarma Malzemesi:
250 gr büyük boy yaprak,
1/2 adet limon suyu,
1 su bardağı su

Yapılışı:
Pirinçleri bir kaba alıp üstlerini kaplayacak kadar sıcakça, ama kaynar olmayan su koyun, soğuyuncaya kadar bir tarafta bekletin. Sonra pirinçleri, duru bir su çıkıncaya dek bir kaç kez yıkayın ve iyice süzün.

İç malzeme için tencereye zeytinyağını, küçük kesilmiş soğanları, çam fıstığını ve tuzu koyun. Soğanlar saydamlaşıncaya kadar orta ateşte  karıştırın. Sonra soğanlara pirinçleri koyarak 10 dakika kavurun. Yarım bardak suyu, domatesi, kuş üzümünü, karabiberi, yenibaharı, şekeri, naneyi, dereotunu koyun. Tekrar iyice karıştırdıktan sonra pirinçler suyunu çekinceye kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.

İç malzeme ılınırken asma yapraklarınızı ya sıcak suda bekletin ya da kaynar su dolu tencerede kısa süre haşlayın. En iyi sonucu almak için yaprakları satın aldığınız yere sormanızı öneririm. Yaprakların saplarını sarmayı pişireceğiniz tencerenin altına döşeyin. Üzerlerini de birkaç yerinden deldiğiniz pişirme kağıdıyla örtün.

Yaprakları damarları kısımları size bakacak şekilde önünüzde açın. Yaprağın sizden tarafına, aşağı yukarı bir tatlı kaşığı iç koyun, yanlarını için üstüne kapatın ve sigara sarar gibi yuvarlayın. Bunları düzenli şekilde tencereye dizin.

Sarmalara, yarım limon suyu ve 1 bardak suyu ekleyin. Sarmaların dağılmaması için üzerlerini bir tabakla kapatın. Sarmalar suyunu çekip sadece yağ kalıncaya dek tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.