
Bir kaç gündür aklımda,paskalya çöreği yapmak vardı.Paskalya çöreğini,mayalı ve tatlı olduğu için çok severim.Aylık takip ettiğim yemek dergilerinden birinde aşamalı olarak tarifi görünce hemen sıvadım kolları ve mutfağa girdim.Pazardan aldığım ama pek tatlı olmadığı için yiyemediğimiz çileklerden de reçel yapıp mutfakta vakit geçirmeyi planlıyordum.Paskalya için tarifi okuyup uygulamaya başladım.Bir yandan da''un azalmış yeter mi acaba?'' diye düşünüyordum.Tarife bakıp,unu ölçünce sevindim yetecek diye.Mayayı sütün içine koydum,Diğer bütün malzemeleri karıştırma kabına koydum ve hamuru yoğurmaya başladım ki birde ne göreyim! Verilen unun ölçüsü tamamen yanlış.Nasıl sinirlendiğimi anlatamam.Aslında normalde un ölçülerini dikkate almadan göz kararı yaparım her şeyi ama un o kadar az ki...
Artık dergiye söylene söylene çıktım evden un almaya.Tabii bu arada hamur cıvık cıvık mutfakta beni bekliyor:))
Nihayet un miktarını tecrübeli ellerime (!) bırakarak başladım hamuru yoğurmaya.Üstünü kapatıp 2 saat beklettim ve saç örgüsü şekli verip pişirdim.
Sonuç SÜPER oldu.Bir kez daha anladım un miktarını insanın kendisinin ayarlaması gerektiğini.
Bu arada,paskalya çöreği,çilek reçeli hazırlığı,taze fasülye,susamlı simit derken,bir saatliğine girdiğim mutfaktan çıkamadım tabii.Neyse çok uzattığımın farkındayım, malzemelere geçelim.

MALZEMELER
- 1.5 Su bardağı ılık süt
- 1.5 Su bardağı pudraşekeri
- Yarım paket yaş maya
- 1 Çay kaşığı mahlep
- 1 Paket vanilya
- 1 Çay kaşığı tuz
- 1oo gr tereyağı veya 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 Yumurta
- Ceviz ya da fındık(üzeri için)
- Aldığı kadar un
HAZIRLANIŞI
Mayayı ılık sütle eritin.Bir karıştırma kabının içinde,eritip ılıttığınız tereyağını,yumurtayı(birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın) ve mayalı sütü karıştırın.Bu karışımın içine,pudraşekeri,mahlep,vanilya ve tuzu eleyin.Bütün malzemeleri iyice karıştırıp yavaş yavaş un eklemeye başlayın.Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.Hamuru,ılık bir ortamda, en az iki saat mayalanmaya bırakın.
Hamurunuz gelince,portakal büyüklüğünde parçalar koparıp,sıvı yağ sürülmüş zeminde şekillendirin.Üzerine yumurta sarısı sürüp,ceviz taneleri serpip,bir süre daha bekleyin ve önceden ısıtılmış 170C fırında 20-25 dakika pişirin.
Bu ölçülerden 4 büyük paskalya çöreği çıkıyor.Dilerseniz hamurdan daha küçük parçalar koparıp,değişik şekiller verebilirsiniz.
Afiyet şeker olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum yazabilirsiniz.