5 Mart 2010 Cuma

LAZANYA

Lazanya her zaman en sevdigim yemeklerden biri olmuştur,ilk yaptığım lazanya hala dün gibi aklımda..Annemler tatile gitmişti ve kardeşlerime yemek pişirme vazifesi benimdi,sanırım üniversitede ilk yıllarımdı.Akşamüstü okul çıkışı eve dönerken markete ugramış ve bütün reyonların önünde uzun uzun durarak ürünleri incelemiştim -ki bu hala en sık yaptığım işlerden biridir,markete girdikten sonra etiketlerini okumak için o kadar uzun süre harcarım ki çogu zaman ne almaya geldigimi unuturum.-Orada bir kutu dikkatimi çekmişti,lazanya..Daha önce hiç denemedigim bu ürün çok ilgimi çekti,hemen aldım ve kutunun üzerindeki tarife benzer bir tarifi yaparak kardeşlerimin beğenisine sundum,bayıldılar tabi..O gün bugündür ben de bayılıyorum lazanyaya ama bu son pişirdiğim lazanya için söyleyecek söz bulamıyorum,çünkü bu hamuru elde yapılmış çok farklı bir lazanyaydı..buyurun tarifi okuyun..
EL YAPIMI LAZANYA
2 yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyag
2 yemek kaşığı su veya süt
Aldığı kadar un
tuz
kıymalı veya ıspanaklı harç
2 bardak kadar beşamel sos
YAPILIŞ
Yukardaki malzemeleri karıştırarak sert bir hamur elde edin,biraz dinlendirin ve küçük bezeler yaparak oklava ya da merdane yardımı ile açın.
Bir tencerede bolca su kaynatın,hamurları 1-2 dk.haşlayın,çıkarın soguk suya alın ve süzün.Yaglanmış bir tepsiye bu hamurlardan bir kat yerleştirin arasına istediginiz bir harç ekleyin,beşamel sos dökün.Hamurlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın,en üste tekrar beşamel sos ve kaşar peynir dökün,biraz kırmızı biber serpin..Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dk.kadar pişirin.
KIYMALI HARÇ
Kıyma ve soğanı 2 kaşık sıvıyağ ilave ederek birlikte kavurun,üzerine bir kaşık kadar sulandırılmış salça,tuz ,karabiber ekleyin,biraz pişirin.
BEŞAMEL SOS
2-3 kaşık un
2 kaşık margarin veya tereyağ
2 bardak süt-dilerseniz sütü azaltıp biraz krema da ekleyebilirsiniz-
Un ve yağı kavurun,sütü ekleyin,biraz tuz ilave edin,koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
AFİYET OLSUN...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.