
Ben bu kuru dolmaları hayatta başka hiçbir lezzete değişmem.Dolmalar pişerken eve yayılan kokuyu sanırım anlatmama gerek yok:))
24 tane haşladım,iki kişiye iki öğün yetti.Fotoğrafta sanki patlıcanlar büyükmüş gibi görünüyor ama tam tersi,minik minikler.
MALZEMELER
- 200-250gr orta yağlı kıyma
- Pirinç (her bir patlıcan için yaklaşık bir çorba kaşığı tavsiye ediliyor)
- 2 – 3 diş sarımsak(ince ince kıyın)
- 2 adet büyük kuru soğan (asla rondodan geçirmeyin,incecik doğrayın)
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Sıvı yağ
- Maydanoz
- Kuru nane
- 1 tane büyük boy domates
- 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi ya da limon suyu
- tuz,karabiber,pul biber,yenibahar,kimyon
HAZIRLANIŞI
Kuru patlıcanları kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.(Ben tam 6 dakika haşladım) Yumuşadıktan sonra soğuk suyla yıkayıp,sularını süzdürün. İç malzemeleri iyice karıştırın.Patlıcanları pişireceğiniz tencerenin içine biraz sıvıyağ döküp,yarım yemek kaşığı salçayı kavurun.Ocağın altını kapatıp,haşladığınız patlıcanların içlerini doldurduktan sonra,uç kısımlarını birleştirip patlıcanları biraz yassı hale getirin.Tencereye bu şekilde üst üste dizin.Bir su bardağına yakın su ekleyip,suyunu kontrol ederek (gerekirse azar azar su ekleyin) önce yüksek,sonra kısık ateşte pişirin.
Bu patlıcanları biz kurutmadık,Malatya Pazarından satın aldık.
**Eşim etli yemek yemediği için,ayrı ayrı tencerelerde 12 tanesini zeytinyağlı,12 tanesini de kıymalı olacak şekilde pişirdim.Yani yukarıdaki malzemelerin yarısını kıyma eklemeden doldurdum.Kalan yarısına yaklaşık 100gr.kıyma ekleyip doldurdum:)
Zeytinyağlı dolmaları tencerenin dibine yatırarak değil,dik dik yanyana sıralayarak pişirdim.
NOT:Kullandığınız patlıcanların büyüklüklerine göre hazırladığınız iç fazla ya da az gelebilir.Malzememiz az gelirse çoğaltabiliriz,çok gelirse, dolmaların yanına tencerenin bir köşesine yaprak sarıp koyabiliriz veya artan içten bir gün sonra pirinç çorbası yapabiliriz.
Afiyet olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum yazabilirsiniz.