4 Mart 2010 Perşembe

Kuru Patlıcan Dolması

Kuru patlıcan dolmasını nasıl da severim. Bir zamanlar yeğenimin doğum günü için mantarlı iç hazırlayarak yapmıştım, etlisini dememiştim. Interneti açıp araştırdığımda http://www.antepsofrasi.com/ 'daki Antep usulü kuru patlcan dolmasının tam da bana göre olduğunu anladım. Sonuç, enfes!


Malzemeler:
1 dizi kuru patlıcan,
300 gr orta yağlı kıyma,
1 büyük kuru soğan,
3 diş ezilmiş sarımsak,
1/2 su bardağı pirinç,
1/4 su bardağı pilavlık bulgur,
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası,
1 tepeleme yemek kaşığı acı biber salçası,
1 yemek kaşığı nar ekşisi,
1/4 su bardağı su,
1 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı tuz (salçalarınız tuzlu ise tuzu kontrollü olarak eklemelisiniz),
1 çay kaşığı kimyon,
1 çay kaşığı sumak,
1 çay kaşığı kuru nane,

Dolmanın sosu için:
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Kaynar su

Yapılışı:
Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın. Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. Ardından soğuk sudan geçirip bir kenara alın. Bu sırada kıymalı iç için tüm malzemeleri yoğurun. Patlıcanların içini doldurun. Pirinç ve bulgur pişerken şişeceği için patlıcanların 1/3'ünü boş bırakın. Kuşane tencereye dik olarak dizin. Üzerine salça ve yağlardan oluşan sosu dökün. Dolmaların üzerini kapatacak kadar sıcak su dökün. Ağzı kapalı olarak yaklaşık 45 dakika pişirin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.