
şimdi buda ne acaba diyenleri duyar gibiyim 4-5yıldır ben bu şekilde üzümleri saklıyorum çıkardığımdada sanki yeni toplanmış gibi tazecik missss gibi kokuyor.
yapılışına gelincede çok basit ve asla hava almadıkça bozulmaz tabi güneşin altında bırakmazsanız
bir kolaşişesi böyle büyük olması şart değilben gelende bir litrelik şişelere koyarım bir orta boy tencere çıkıyor bir litreden
çardağın uc kısımlarında taze taze yapraklar toplanır daha vakti geçmiş sayılmaz yaağmurlarla ucları tazelenir çünkü
üzüm yapraklarının sapları koparılır tam dibinden ve 2-3yaprak üst üste koyularak ikiye katlanır ve dolma sarar gibi sarılıp şişenin ağzından geçecek şekilde yani şişenin içine atılırbiraz birikincede bir oklava yardımıyla yapraklar ezilmeden hafif hafif bastırılır bu şekilde baya zahmetli görünsede sonuç sizi şaşırtacaktır eminimki.
tek özelliği mümkün olduğunca boş yer bırakmadan yapraklarla doldurmak ve bastırmak ve dolunca şişenin kapağı iyice sıkılarak kapatılır ve hiç açılmaz yapraklar zamanla haşlanmış gibi sararmaya başlar ama hiç bozulmaz.
ne zaman işiniz düşerse şişe kesilir yapraklar yırtılmayacak şekilde açılır ve haşlanır yanı kaynayan suya sokup çıkarmak yeterli oluyor sonrada istediğiniz bir aşla sarabilirsiniz.çok bereketlidir bu şişeden koca bir tencere çıkıyor ben artan haşlanmış yapraklarını dondurucuya koyuyorum bir dahakine hazır yapraklarım oluyor
salamurayı ben sevmiyorum illaki 1-2gün suda bekletmek gerekiyor ve çok fazla tuzla yapıldığından yapraklar sertleşiyor maalesef ama bu şekilde yeni toplanıp haşlanmış gibi oluyor
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum yazabilirsiniz.