5 Mart 2010 Cuma

FISTIKLI KADAYIF TATLISI



Yarı Gaziantepli olduğumu söylerim ya o yüzden kadayıfla yapılan her türlü tatlı tercihimdir.Gerçi bu aralar yediklerime dikkat ediyorum o yüzden pek fazla yiyemedim bu tatlıdan.Ama bizimkiler bayıldılar.Daha önce cevizlisinin tarifini vermiştim şimdi fıstıklısının tarifini veriyorum.Cevizli benim ilk denememdi.Fıstıklısında biraz daha usta oldum ve ocakta pişirdim.de İşte benim tarifim:

Malzemeler:

  • 500 gr.tel kadayıf
  • 2 su bardağı iri çekilmiş antep fıstığı
  • 250 gr.tereyağ

Şerbeti için:

  • 5-6 su bardağı su
  • 3,5-4 su bardağı tozşeker

İlk önce şerbetini hazırlayalım.Sonra ılımaya bırakalım.Kadayıfları elimizle tel tel ayıralım.Margarini eritip ılıtalım.Ve bütün kadayıfı bu yağa bulayalım.Her tarafı yağa bulanmış olsun.Kadayıfın yarısını yağlanmış tepsiye yayalım ve elimizle iyice bastırarak(işin sırrı iyi yapışmasındaymış onu ögrendim.eğer imkanınız varsa üzerine daha ağır tepsiyle bastırın ve bir süre bekletin.) birbirlerine yapışmalarını sağlayalım.Antep fıstıklarını kadayıfın üstüne eşit olarak dağıtalım.Kalan kadayıfı da üstüne yayalım ve yine elimizle üstüne bastırarak birbirlerine yapışmalarını sağlayalım.Fırında(yüksek dereceli bir fırında pişirirseniz içi çiğ kalabilir tahmini pişme süresi 30 dakikadır) üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.Fırından çıkarınca üstüne soğuk şerbeti dökelim ve şerbetini çekince dilimleyip üstünü fıstıkla süsleyip.Ben bu tatlıyı fırında yapmadım.Ocak üstünde yaptım.Sanki ocakta yapınca daha güzel kızarıyormuş gibi geliyor bana.Sadece zor olan altı pişen tatlının diğer yüzünü çevirebilmek.Onu da başka bir tepsiyi üstüne kapatarak ters çeviriyorum.


Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.