
Çiğ köfte yerken ne kadar çok yoğrulduğunu bilsekte biraz rahatsız oluyoruz eşimle.Bir gün etsiz çiğ köfteyi denedik ve çok beğendik.İçimize sine sine yiyebildik.Böylece etsiz olanını tercih etmeye başladık.İnternetten yaptığım bir araştırma sonucu etsiz olanının tarifini buldum.Almanya'daki ablamdan da aldığım ip uçları sayesinde harika sonuçlar elde etmeye başladım.
Etsiz çiğ köfte olur mu demeyin,sadece bir kez deneyin.
MALZEMELER
- 2 Su bardağı ince bulgur (ben esmer bulgur kullandım)
- 1 orta boy kuru soğan
- 3-4 tane sarımsak
- 1 orta boy domates
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 limon
- 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- yeşil soğan
- maydanoz
- tuz,pulbiber,karabiber,kimyon,yenibahar
HAZIRLANIŞI
Bulgurun üzerine 6-7 yemek kaşığı kaynar su döküp karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.Bulgurların biraz yumuşaması için,bir süre beklesin.Biraz yumuşayan bulgurun üzerine rendelenmiş domates,rendelenmiş soğan,sarımsak,salça ve yağı ekleyip iyice yoğurun.iyice yumuşayan bulgurun içine iri parçalara bölünmüş,çekirdekleri ayıklanmış limon parçalarını da ekleyip yoğurmaya devam edin.Karışımımız kıvam alınca limon kabuklarını çıkarın.İncecik kıyılmış yeşil soğan ve maydanozları ekleyip bir kez daha karıştırın ve elinizi sık sık suyla ıslatarak çiğ köfteleri şekillendirin.
*Domates ve soğanın büyüklüğüne bağlı olarak karışımın kıvamı biraz katıysa,biraz daha yağ ekleyerek veya elinizi suya batıra batıra karışımın kıvamını ayarlayabilirsiniz.
*Bu tarifi ilk yaptığımda bulgurun içine haşlanmış küçük bir patates koymuştum.Kıvamı çok güzel olmuştu.Aklınızda bulunsun.
*Aslında bu tarifte bulgur kaynar suyla ıslatılmıyor.Kuru bulgurun üzerine domates rendeleyip uzun uzun yoğrulacak.Biraz yumuşayınca soğan eklenip yine uzun uzun yoğurmak gerekiyor.Ama bu sıralar soğukalgınlığına bağlı halsizlik yaşadığım için sıcak suyla biraz şişirdim bulguru.Bu şekilde daha pratik oldu,lezzet farkı da olmadı.
*Araştırma yaparken bazı tariflerde,rendelenmiş domates yerine, kurutulmuş domates kullandıklarını gördüm.Bunu etin yerini tutması için kullandıklarını yazmışlar.Bana mantıklı geldi.Bir de bu şekilde deneyeceğim.
Afiyet olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum yazabilirsiniz.