5 Mart 2010 Cuma

PASTIRMALI KURU FASULYE ve SOBE



Sevgili arkadaşlarım,ekim 2005 yılında açtığım blogum 3 yaşına girdi.Dilerim daha uzun seneler tariflerimi sizlerle paylaşmaya devam ederim.

MALZEMELER

  • 3 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 6-7 yaprak pastırma (daha fazla kullanabilirsiniz)
  • 2-3 tane yeşil biber
  • 2 kuru soğan
  • 1.5-2 yemek kaşığı salça (domates ve biber salçası)
  • kaynar su
  • sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)

HAZIRLANIŞ

Bir gece önceden ıslattığınız fasulyeleri haşlayın.İncecik doğradığınız kuru soğanlarla,birer cm büyüklüğünde doğradığınız biberleri diriliğini kaybedinceye kadar sıvı yağda pişirin.Salçayı ekleyip karıştırın.Fasulyeyi ve parçalara ayırdığınız pastırmaları da ekleyin.Kaynar suyu(Fasulyelerden bir parmak fazla) ve tuzu da koyduktan sonra kısık ateşte pişirin.

Ben fasülyeyi çelik tencerede pişirip,sunumu güveç kapta yaptım.Dilerseniz güveçte de pişirebilirsiniz.Çok daha lezzetli olur.

Afiyet olsun...

SOBE




Birinci Türk Yemek Blogları Pikniğini düzenleyen,hepimizi bir araya getiren üstelik bu kadar çabayı Amerika'dan sarfeden arkadaşım TUBA,bloglar arası yapılan bir oyuna (sobeye) benim de katılmamı istemiş.Biz bu oyun (sobe) dediğimiz şey sayesinde,kendimizi okuyuculara tanıtmaya,birbirimizi daha iyi tanımaya çalışıyoruz.

Bu seferki sobenin konusu.;çocukluğunuzun geçtiği ev, bu ev ile ilgili anılar ve çocukken en sevdiğiniz yemek.

Aslında çocukluğumun geçtiği ev ve çocukluğum hakkında daha önce de birşeyler yazmışım.Hatta eşim askerdeyken kar manzaralarını bile paylaşmışım.

Biz Isparta'da üç apartmandan oluşan bir sitenin çocuklarıydık.Çocuklarıydık diyorum çünkü;yaklaşık aynı yaşta 10-15 kişiydik.Sakin bir şehrin,sakin mahallesinin neşeli çocukları...

Çocukluğuma dair hiç unutulmayan anım;(komşu teyzelerim hala daha anlatıp gülerler)Eve taşındığımızın ertesi günü,bütün komşuları yemeğe çağırmamdır.Annem şimdi anlatırken gülüyor ama;acaba o gün 23 aileyi yemeğe çağırdığımı duyunca ne yaptı?Henüz 3 yaşında olduğum düşünülürse gerçekten ilginç.Bu gibi çok güzel anılarım var çocukluğuma dair ama uzatıpta sizleri sıkmak istemiyorum.

Çocukken en sevdiğim yemeğe gelince,aklıma ilk gelen patates yemeği oldu.Tabağıma koyulan patatesleri püre haline getirdikten sonra afiyetle yediğimi hatırlıyorum.İkincisi ise közlenmiş patates ve soğan.Bazen bahçede arkadaşlarımla pişirdiğimizi ve yine bahçede afiyetle yediğimizi hatırlarım.

Bu güzel yılları hatırlamamı ve gülümsememi sağladığı için Tuba'ya teşekkür ediyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazabilirsiniz.